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In United States v. Windsor, the 
Supreme Court ruled to strike 
down Section 3 of the Defense 
of Marriage Act (DOMA). Section 
3 defines the term “marriage” as 
being between one man and one 
woman and the term “spouse” as 
being a person of the opposite 
sex. The date of the decision was 
June 26, 2013.

The IRS issued initial guidance (Revenue 
Ruling 2013-17) about how the decision 
applied to qualified plans. Additional 
guidance (Notice 2014-19) was released 
recently that clarifies when same-sex 
marriages must be recognized, when plan 
amendments are required, and how the 
decision should be applied retroactively.

Timing issues
According to the IRS notice, there are 
three time periods plans need to consider 
when implementing the Windsor decision:

    September 16, 2013, and thereafter

    Between June 26, 2013 (the date of 
the Supreme Court decision), and 
September 15, 2013 (the day before 
the IRS Revenue Ruling) 

    Prior to June 26, 2013 

September 16, 2013, and thereafter
Effective September 16, 2013, Revenue 
Ruling 2013-17 required that same-sex 
marriages be recognized for all qualified 
plan purposes. Thus, same-sex couples 
married under the laws of any of the 
fifty states, the District of Columbia, a 
U.S. territory, or a foreign jurisdiction 
are to be recognized as married. 

June 26, 2013, to September 15, 2013
The Windsor decision did not strike down 
Section 2 of DOMA, which permits states 
to refuse to recognize same-sex marriages 
performed in other states. Thus, from the 
date of the Supreme Court decision on 
June 26, 2013, until September 15, 2013, a 
plan is required to recognize same-sex 
spouses only for participants who lived in 
a state that recognized same-sex spouses. 
A plan may, but is not required to, recog-
nize all same-sex marriages for all plan 
purposes during this time period. Keep in 
mind that all same-sex marriages must be 
recognized as of September 16, 2013. 

Prior to June 26, 2013
For qualified plan purposes, same-sex 
marriages do not have to be recognized 
prior to June 26, 2013. Nonetheless, a 

plan may amend some or all of its provi-
sions to recognize same-sex marriages 
prior to June 26, 2013, provided the 
amendment is nondiscriminatory. For 
example, a plan may be amended solely 
for qualified joint survivor annuity 
(QJSA) or qualified preretirement survi-
vor annuity (QPSA) purposes and solely 
with respect to participants with annuity 
starting dates or dates of death on or 
after a specified date.

IRS FAQs 
In addition to the Notice, the IRS issued 
some guidance in the form of FAQs. 
FAQ 1 addresses a beneficiary designa-
tion for a profit sharing or stock bonus 
plan. It assumes a participant died 
between June 26 and September 15, 2013. 
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If the participant was married to a same-sex spouse 
and the beneficiary form named someone other 
than the spouse as beneficiary without the spouse’s 
consent, then the same-sex spouse must be recog-
nized as the beneficiary. 

The decision could also be based on whether the 
participant lived in a state that recognizes same-sex 
marriages. If the participant lived in a state that did 
not recognize same-sex marriages, then the same-sex 
spouse would not be recognized as the beneficiary. 
However, if the participant lived in a state that did 
recognize same-sex marriages, then the plan has to 
recognize that marriage. Note that if the participant 
died before June 26, 2013, the money would not go 
to the same-sex spouse.

FAQ 3 addresses retroactive amendments. It states 
that a retroactive amendment may be implemented 
using principles similar to those in the Employee 
Plans Compliance Resolution System (EPCRS).

Plan amendment
Whether a plan must be amended for DOMA 
depends on the existing plan language, especially 
with respect to how it defines the terms “marriage” 
and “spouse.” Plans with language inconsistent with 
the outcome of the Windsor case (and subsequent IRS 
guidance) will need to be amended. For example, a 
plan that defines “spouse” as a member of the oppo-
site sex will need to be amended because the language 
does not agree with the Windsor outcome. A plan that 
defines “marriage” with any reference to DOMA also 
would need to be amended. 

Plans with language consistent with the outcome of 
Windsor (and subsequent IRS guidance) will not need 
to be amended. For example, a plan that defines 
“spouse” as a person someone is married to would 
not have to be amended.

The deadline to adopt an amendment is the later of 
December 31, 2014, or the plan sponsor’s tax-filing 
deadline (including extensions) for the year that the 
change is effective.

Update beneficiary forms
As a best practice, employers should ask all plan par-
ticipants to submit new beneficiary forms on a regular 
basis (once every five years, for example). In addition, 
employers should regularly remind employees to file 
new forms following a life event, such as a marriage, 
divorce, or the birth of a child. With the DOMA 
change, updated forms could be requested now from 
any participants whom you know to be in a valid 
same-sex marriage, or it may be the appropriate time 
to obtain updated forms across the board. 
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PPA restatement period

The IRS requires preapproved defined contribution plan documents 
(master, prototype, and volume submitter plans) to be rewritten for 
new laws and regulations and submitted for review every six years. 
Once negotiations over the new provisions are completed, the IRS 
issues new opinion letters (advisory letters for volume submitter 
plans) signifying that the documents have been approved and that 
plan sponsors may rely on them.*

On March 27, 2014, the IRS announced that the remedial amendment 
period for the current cycle will run from May 1, 2014, to April 30, 2016. 
During this time, defined contribution plan sponsors using preap-
proved documents must restate their plans by adopting the updated 
documents. This is the second six-year restatement period for 
preapproved plans and is known as the “PPA restatement period” 
because it incorporates changes from the Pension Protection Act of 
2006. The first cycle was the “EGTRRA restatement period,” which 
ended April 30, 2010. 

Changes
Significant changes incorporated into this document include those 
from PPA, the final 415 regulations, the Heroes Earnings Assistance 
and Relief Tax Act (HEART Act), and the Worker, Retiree, and 
Employer Recovery Act (WRERA). New provisions include in-plan 
Roth rollovers, qualified automatic contribution arrangements 
(QACAs), and eligible automatic contribution arrangements 
(EACAs). The PPA document also contains the required changes 
from the 2010 IRS Cumulative List (Notice 2010-90). Changes that 
occurred after Notice 2010-90 are not included. 

Timely adoption
It is critical for all sponsors of preapproved defined contribution plans 
to timely restate by the April 30, 2016, deadline. Failing to keep a plan 
document updated is an IRS disqualifying event that results in non-
amender status. If the plan sponsor does not restate by April 30, 2016, 
the only way to become compliant is to submit the plan to the IRS 
under the Employee Plans Compliance Resolution System (EPCRS) 
and pay a noncompliance fee based on the number of participants in 
the plan. Note: If nonamender status is discovered during an IRS audit, 
there are substantially higher sanctions than those under EPCRS. 

Plan sponsors should keep an original signed and dated PPA docu-
ment as well as any previously executed documents for the life of 
their plan. Auditors routinely request a copy of the most recent plan 
document. And it is not uncommon for them to request copies of 
previous versions as well.

Individually designed plans
Individually designed plans must also be restated. However, they 
restate every five years based on the last digit of the plan sponsor’s 
identification number (EIN). Currently, individually designed defined 
contribution and defined benefit plans of sponsors with an EIN ending 
in 4 or 9 must be submitted to the IRS by January 31, 2015.

* Prototype plans may no longer seek individual determination letters on Form 5307. 
The IRS stated that opinion letters would be equivalent to favorable determination 
letters. Volume submitter plans may only submit if there is a change to the document.



“Has the plan sponsor purchased 
or sold any entities during the past 
year?” This is a standard question 
on many annual plan censuses or 
questionnaires. Clearly, a business 
sale or merger will have repercus-
sions for the sponsors’ plans. How-
ever, when companies are involved 
in a sale or merger, the impact the 
transaction will have on the retire-
ment plan(s) of the buyer and/or 
seller is often overlooked. 

Whenever a plan sponsor is involved in a 
merger or acquisition, the sponsor should 
notify its plan provider before the transac-
tion takes place so the provider can work 
with the plan sponsor on the impact the 
transaction will have. Contacting the plan 
provider after the transaction can have 
undesirable repercussions. Following is 
a brief overview of some of the issues.

Transition period
The Internal Revenue Code has a rule that 
permits an acquiring employer to operate 
both plans — its own and the seller’s — 
separately during a transition period. The 
period ends on the last day of the year 
following the year of the acquisition. 

Example: Company A purchases 100% 
of Company B through a stock sale on 
May 1, 2014. Both companies sponsor 
a 401(k) plan. The transition rule allows 
Company A to operate both plans sepa-
rately until December 31, 2015. 

The transition rule requires both plans to 
show they can pass the coverage test as of 
the day before the acquisition. In addition, 
neither plan can make significant changes 
in coverage (other than changes resulting 
from the acquisition), nor can either plan 
significantly reduce the benefits provided. 
If either of these changes occurs, the tran-
sition period ends at that point and the 
plans are considered as one.

Type of sale
The first thing a plan provider typically 
wants to know when informed of a sale or 
purchase is whether the transaction is an 

asset sale or a stock sale. Although each 
specific sale or purchase may be different, 
there are some general rules that apply to 
these types of business transactions. 

Stock sale
In a stock sale, the acquiring employer 
purchases another company in its entirety. 
In so doing, the acquiring employer 
becomes the employer and, thus, the 
sponsor of the seller’s qualified retirement 
plan. If both the acquiring and selling 
employers have a 401(k) plan at the time 
of the transaction, the successor plan rules 
prevent the acquirer from terminating the 
401(k) plan of the purchased company 
once the sale is complete. 

An acquiring employer frequently will 
decide during the planning stages that 
the two 401(k) plans will be merged. 
Once the stock sale transaction is com-
plete, the new owner can merge the two 
plans together. 

If the acquiring employer does not want 
to keep the selling employer’s 401(k) 

plan, the purchase agreement should be 
written to include a requirement that the 
seller terminate the plan before the busi-
ness transaction occurs. If the resolution 
to terminate the seller’s plan is passed by 
the board and takes effect prior to the 
transaction, the seller is responsible for 
distributing all plan assets. This may 
continue to occur even after the business 
stock sale is completed. 

Severance status
When a stock sale takes place, the 
acquired employees typically continue 
working for the acquiring company and 
do not incur a severance from employ-
ment. As a result, there is no distributable 
event. The years of service the employees 
have with the seller should count toward 
eligibility and vesting credit under the 
acquiring employer’s plan. 

Example: Jane has worked for Company 
B since March 1, 2001. Company B is 
acquired by Company A on May 1, 2014, 
through a stock purchase. Company A 
sponsors a 401(k) with a six-year vesting 
schedule and a one-year eligibility 
requirement. Jane should be immediately 
eligible to participate in Company A’s 
401(k) plan and be 100% vested in any 
employer contributions.

Asset sale
In an asset sale, the acquiring company 
purchases only the assets of the selling 
company. 

Example: Bank A buys 15 branches of 
Bank B. Bank B continues to exist and con-
tinues to maintain its own qualified plan. 
The employees of the purchased branches 
move to Bank A and are generally treated 
as having severed service with Bank B, 
which entitles them to take a distribution 
from Bank B’s retirement plan.

In certain cases, the entities may agree 
to transfer the retirement assets of the 
relocated participants from the seller’s plan 
to the acquiring employer’s plan. In that 
case, there would not be a distributable 
event since the acquiring employer would 
be seen as maintaining the seller’s plan. 

Qualified plans in
mergers and acquisitions



The general information in this publication is not intended to be nor should it be treated as tax, legal, or accounting advice. Additional 
issues could exist that would affect the tax treatment of a specific transaction and, therefore, taxpayers should seek advice from an 
independent tax advisor based on their particular circumstances before acting on any information presented. This information is not 
intended to be nor can it be used by any taxpayer for the purpose of avoiding tax penalties.
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RECENTdevelopments

�  IRA-to-IRA rollover rules
The Internal Revenue Service (IRS) 
recently announced (Announce-
ment 2014-15) that individuals will 
be permitted only one IRA-to-IRA 
rollover per 12-month period. In an 
IRA-to-IRA rollover, an individual 
receives a distribution from one of 
his or her IRAs and has 60 days to 
deposit the same amount into an 
IRA to avoid the distribution being 
treated as taxable income. The 
guidance is significant because it 
is a change in position from the 
guidance on the subject in IRS 
Publication 590, Individual Retire-
ment Arrangements (IRAs), which 
has existed for decades. Announce-
ment 2014-15 adopts language 
from the Internal Revenue Code 
(brought to light by a Tax Court 

case) specifying that an individual 
can perform only one tax-free 
IRA-to-IRA rollover per one-year 
period. The one-year period is 
measured from the date of the 
initial distribution and is not based 
on a calendar year. It is important 
to note that the restriction does 
not apply to trustee-to-trustee 
transfers. There is no limit on the 
number of IRAs that may be trans-
ferred directly from one provider 
to another in a 12-month period. 

Prior to this guidance, if an individ-
ual had multiple IRAs, the under-
standing was that the 12-month 
rule applied to each individual IRA. 
The rule change restricting IRA-to-
IRA rollovers to one per 12-month 
period is based on the aggregate 

of an individual’s IRAs. For example, 
if an individual has three IRAs — 
A, B, and C — and rolls IRA A into 
IRA B, the individual cannot per-
form a similar type of rollover for 
12 months from the date of the dis-
tribution from IRA A.

IRS Publication 590 is issued annu-
ally to help taxpayers prepare their 
Form 1040 series tax returns. For 
over two decades, it has included 
language that contradicts the posi-
tion taken by the IRS in Announce-
ment 2014-15. As a result, the IRS 
will not enforce this change for 
rollovers that occurred prior to 
January 1, 2015. And it will be revis-
ing Publication 590 at some point 
to reflect this change in position. 
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